Vind de trampoline die bij jou past
Oh wat leuk dat je een trampoline in huis wilt halen. Weet je al welke dat je wilt? Ja, er is echt wel heel veel keuze. Zo heb je trampolines in verschillende vormen, maten en zelfs opbouw. Geen stress want ik help je graag met enkele tips om de juiste knoop door te hakken.
Hoe vind ik de juiste maat?
Er zijn 2 vragen die je jou moet stellen voor de grootte van de trampoline:
- Hoe groot is jouw tuin?
- Wat is jouw budget?
Springen op een grote trampoline is nog net iets leuker, maar die moet uiteraard in jouw tuin passen. Indien je voor een kleine trampoline kiest, kan je best een veiligheidsnet aanschaffen om ongelukken te voorkomen. De kleine trampoline is trouwens ook goedkoper en neemt minder ruimte in dan een grote trampoline. Er moet steeds rekening gehouden worden met minstens 1 meter vrije ruimte rondom de trampoline.
Welke is de beste vorm?
Iedereen kent de klassieke ronde trampolines, maar wist je dat er ook rechthoekige en ovale trampolines bestaan?
Ronde trampolines
Een ronde trampoline is steeds een goede keuze. Bij een ronde trampoline spring je automatisch meer naar het midden toe. Zo is de kans kleiner dat je kind valt van de trampoline. Dat komt omdat de spanning op de veren en het frame bij ronde trampolines evenredig verdeeld is.
Rechthoekige trampolines
Rechthoekige trampolines zijn meestal wat duurder dan ronde trampolines. De reden daarvoor is dat er meer staal in het frame verwerkt is. Professionele trampolines zijn altijd rechthoekig. Dat komt omdat sprongen beter controleerbaar zijn op rechthoekige trampolines. Kinderen springen minder snel op de rand en botsen minder snel tegen elkaar.
Ovale trampolines
Een ovale trampoline lijkt een combinatie van een ronde en rechthoekige trampoline. Net zoals rechthoekige trampolines wordt er meer staal in verwerkt die de sprongen beter controleerbaar maken. Net zoals bij ronde trampolines word je naar het midden geleid.
Veiligheidsnet of niet?
Er bestaat altijd een kans dat je kind van de trampoline valt. Dat kan je gelukkig makkelijk voorkomen door een veiligheidsnet rond de trampoline te plaatsen. De netten maken de trampoline wel veel hoger en het kan je zicht belemmeren op de tuin, maar veiligheid boven alles!
Je kan ook jouw trampoline ingraven. Daardoor komt de trampoline op gelijke hoogte met je grasperk. Zelfs dan is een veiligheidsnet rond de trampoline aan te raden.
Inbouw- of opbouwtrampoline?
Zoals ik hierboven al zei, kan je jouw trampoline ingraven. Er zijn ook specifieke inbouwtrampolines die een handig systeem met kortere poten gebruiken. Zo moet je minder graven dan bij opbouwtrampolines. Inbouwtrampolines kunnen echter wel enkel gebruikt worden om in te graven.
Happy jumping! Lionel